PERLAS PLAN
Nieuwsflits 3e kwartaal 2023
Het afgelopen kwartaal heeft de financiële wereld zeker niet stil gezeten. Het werd gekenmerkt door verdere rentestijgingen en de aanhoudende strijd tegen de inflatie. Dit zorgde helaas voor dalende aandelenmarkten dit kwartaal. Ondanks de aanhoudende inflatie is een zware recessie ons tot nog toe bespaard gebleven. Het lijkt er dan ook op dat de wereldeconomie veerkrachtiger is dan velen gedacht hadden.
Vlogen de uitdagende periodes op de beurs maar net zo snel voorbij als vakanties dat doen. Toch hebben we goede hoop voor de aankomende maanden. De periode van oktober tot eind december is historisch gezien de beste periode op de aandelenmarkten, dat biedt potentie. In deze nieuwsflits kijken we terug op de afgelopen maanden. Wat gebeurde er allemaal in de wereld en op de beurzen en wat heeft dat voor invloed gehad op uw portfolio? Maar we kijken ook met goede moed vooruit en laten u graag zien waarom juist nú het moment is om te beleggen. Leest u mee?
Hoe Perlas met actief beleid de dans ontspringt
U heeft het waarschijnlijk al vaker gehoord. Als u succesvol wilt beleggen, dan is een langetermijnvisie essentieel. De beurs zal namelijk altijd goede en slechte beursdagen kennen, die soms langer kunnen aanhouden dan wenselijk is. Om dit op te vangen is het belangrijk te kijken naar de “bigger picture”. Op de lange termijn is er namelijk wél sprake van groei.
Op de huidige financiële markt is het logisch als u zich af en toe zorgen maakt. Want heel eerlijk, de omstandigheden op de markt zijn natuurlijk verre van ideaal. Gelukkig is uw vermogen in goede handen bij Perlas. Wij doen er namelijk alles aan om uw vermogen te beschermen door actief te anticiperen op de ontwikkelingen in de markt.
Er zijn dan ook meerdere manieren om waarde toe te voegen, ook in het huidige beursklimaat.
Een goed voorbeeld is de wijze waarop we onze klanten hebben beschermd tegen de grote waardedaling van obligaties in 2022 door het renterisico af te dekken. Inmiddels ligt de kapitaalmarktrente een stuk hoger dan in de afgelopen jaren. Maar ook door heel gericht te kiezen voor specifieke marktsegmenten ligt er ook in het huidige klimaat veel ruimte om als actieve belegger het verschil te maken.
Dit geldt ook voor het aandelensegment. Zo hebben wij vanaf begin 2022 positie gekozen in veilige waardeaandelen. Deze hadden veel minder last van de stijgende rente dan aandelen die zich onderscheiden met een hoog groeitempo. In het huidige jaar maken we juist het verschil door meer te beleggen in het groepje groeiaandelen dat binnen de technologiesector profiteert van de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie. Doordat wij al vroeg dit jaar een grotere positie hebben opgebouwd in de softwarehuizen en chipfabrikanten, weten we nu betere resultaten te behalen. Door het beschermen tegen neerwaarts risico en het inspelen op kansen, hebben alle Perlas Fondsen een grote voorsprong op de concurrenten.
De Chinese economie, kunstmatige intelligentie en mogelijk de laatste rentestijging
Na een mooie eerste jaarhelft met hoge aandelen- en obligatierendementen, hebben financiële markten in het derde kwartaal pas op de plaats moeten maken. Het positieve sentiment naar aanleiding van de spurt van kunstmatige intelligentie en de effecten hiervan op toekomstige bedrijfswinsten, heeft plaats gemaakt voor zorgen over oplopende rente en de Chinese economie. De twee grootste aanjagers van de Chinese markt, de vastgoedsector en de aanleg van infrastructuur, blijven namelijk achter. Met name de situatie in de Chinese vastgoedmarkt zorgt dat beleggers op hun hoede zijn. De grootste projectontwikkelaar van het land kampt met liquiditeitsproblemen, waardoor de angst voor het klappen van een luchtbel op de Chinese vastgoedmarkt toeneemt. Daarnaast blijven de huizenprijzen in China dalen. Als gevolg hiervan heeft China een groeiend probleem met de achterblijvende consumentenuitgaven. Hierdoor hapert een van de grootste motoren van de wereldeconomie al langere tijd.
De reactie van de markt op de vastgoedproblemen in China laat zien dat de financiële markt gevoelig is. Ook de ontwikkeling van de inflatie en het rentebeleid van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank kunnen nog van invloed zijn op het marktsentiment. In de Verenigde Staten bleef de rente bij de laatste FED-bijeenkomst onveranderd. Toch is er nog geen volledige zekerheid dat dit nu voldoende is om de inflatie onder controle te krijgen. In Europa heeft de ECB half september de rente voor de tiende maal op rij verhoogd. Ondanks dat de inflatie nog ruim boven de doelstelling van 2% ligt, ziet het er wel naar uit dat dit voorlopig de laatste rentezet was.
Toch is het niet alleen maar zorgen wat de financiële markt beïnvloedt. Sinds november vorig jaar ChatGPT gelanceerd is, is de technologie van kunstmatige intelligentie met een razendsnelle opmars bezig. En dit is te merken op de beurs. De rol van kunstmatige intelligentie en de vele mogelijkheden die de ontwikkelingen in deze markt bieden, hebben ervoor gezorgd dat een kleine groep Amerikaanse aandelen enorm hard gestegen zijn.
Omdat de beurskoersen van Amerikaanse technologieaandelen veel sneller zijn gestegen dan de bedrijfswinsten, is de waardering flink opgelopen. De voordelen van kunstmatige intelligentie zijn dan ook steeds beter zichtbaar in de reële economie. Het kan dan ook zo zijn dat dit de fantasie van beleggers blijft prikkelen de komende kwartalen.
Bij Perlas blijven we geloven in een zogeheten zachte landing. We verwachten dat de inflatie onder controle komt, terwijl een economische recessie voorkomen kan worden. Dit is gunstig voor de beleggingsmarkten. Daarnaast ligt de lat in de aanloop naar het cijferseizoen niet heel hoog. Analisten houden er rekening mee dat de Amerikaanse bedrijfswinsten net iets lager zullen liggen dan in dezelfde periode van 2022. Wij zijn dan ook positief gestemd over aandelen.
Bescherming waar nodig, kansen benutten waar mogelijk
Bij het selecteren van aandelen voor de fondsportefeuille houden we rekening met een aantal factoren. Allereerst de PEG-ratio, waar wij ook in onze laatste nieuwsflits uitgebreid op in zijn gegaan. De PEG-ratio bepaald in hoeverre een groeibedrijf zijn hoge prijskaartje waard is aan de hand van de verhouding tussen waardering en omzetgroei. Daarnaast hebben we een duidelijke voorkeur voor seculiere groeibedrijven. Deze ondernemingen profiteren namelijk van een specifieke ontwikkeling, die ertoe leidt dat de omzet ook in economische mindere tijden verder op kan lopen. Meestal zijn dit innovatieve bedrijven die profiteren van een technologische voorsprong op concurrenten. Zo hebben we in bij het aandelengedeelte van de Perlas fondsen inmiddels 30% van de portefeuille belegd in seculiere groeiaandelen.
Snel schakelen voor optimaal resultaat
Er kan een hoop veranderen in korte tijd. Het weer, kinderen, het succes van Ajax; twee keer knipperen en het kan er zo maar heel anders uitzien. Zo ook de obligatiewereld, waar de afgelopen anderhalf jaar een hoop is gebeurd. Dit heeft alles te maken met een enorme stijging van de rente. De rentevergoeding op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van tien jaar is bijvoorbeeld opgelopen van minder dan 1% begin 2022, tot meer dan 4,5% nu. Door de renterally hebben obligatiebeleggers dus grote verliezen geleden. Dat geldt met name voor leningen met een lange looptijd.
Gelukkig hebben wij hier bij Perlas op tijd weten in te spelen om uw vermogen te beschermen tegen de oplopende rente en grote koersdalingen. Zo hebben wij met derivaten de gemiddelde resterende looptijd van de obligatieportefeuille heel sterk verlaagd. Hierdoor kwam het rendement van onze obligatieportefeuille in 2022 uit op een kleine min. Dit terwijl de wereldwijde gespreide obligatiebeleggingen met gemiddeld 18% daalden.
De huidige marktomstandigheden, waarin het hoogtepunt van de rentestanden is bereikt, vragen echter om een andere aanpak. De verhoudingen op de obligatiemarkten zijn nog niet volledig genormaliseerd. De beleidsrente en de rente over staatsleningen met een looptijd van 1 of 2 jaar, ligt namelijk hoger dan de 10 jaars rente. Dit wordt ook wel een omgekeerde yield curve genoemd.
Het verleden heeft laten zien dat het vaak een kwestie van tijd is voordat de situatie normaliseert en de lange rente weer boven de korte rente uitkomt. Wij spelen hier dan ook op in door het zwaartepunt van de obligaties te verschuiven naar leningen met een wat kortere looptijd. Dit segment kenmerkt zich ook door een aantrekkelijkere rentevergoeding dan leningen met een langere looptijd. Daarom hebben we de obligaties met een looptijd van vijf jaar of meer verkocht. Een bijkomend voordeel van deze positionering is dat het segment van obligaties met een kortere looptijd vaak feller reageert in periodes waarin de marktonrust toeneemt. Op deze wijze spelen wij dus niet alleen in op een normalisering van de yield curve, maar bouwen we ook wat extra bescherming in binnen de obligatiefondsen.
Dat een gediversifieerde portefeuille van aandelen en obligaties aan te raden is om uw risico te spreiden zal u zeker wel bekend zijn. Maar dankzij de oplopende rente vormen obligaties momenteel ook een bron van rendement. De renteopbrengsten liggen op dit moment tussen de 4,2% en 6,0%.
Met de juiste instelling behaalt u uw doelen
Wanneer dingen niet gaan zoals u wilt dat ze gaan, zijn er meerdere manieren om te reageren. Niets doen, in paniek raken, óf anticiperen en de situatie voor u laten werken. Juist deze drie reacties bepalen het succes van een belegger, vooral op de lange termijn. Het negatieve sentiment op de financiële markt lijkt nu overheersend, waardoor het niet gek is als u zich zorgen maakt. Dit zou er alleen niet voor moeten zorgen dat u niets doet of in paniek raakt, want dan mist u ook de kansen die de huidige situatie met zich meebrengt. Juist door te anticiperen op de markt en in te spelen op de kansen die zich voordoen, kunt u momenteel profiteren van de situatie.
Wij bij Perlas helpen u graag bij het beschermen en laten groeien van uw vermogen. Met onze jarenlange ervaring, statistische modellen en actieve beleggingsstrategie zorgen wij ervoor dat uw vermogen beter beschermd is tegen onrust op de financiële markten. De unieke beschermingsstrategie van Perlas heeft als doel om bij grote dalingen slechts de helft van het verlies te realiseren van de brede markt, maar toch van 85% van de stijgingen te profiteren. Wanneer onze kwantitatieve modellen een onrustige periode constateren, wordt de bescherming verhoogd. Zodra deze periode weer voorbij is wordt de bescherming direct weer afgebouwd. Op lange termijn levert dit een bovengemiddeld rendement op met minder risico.